Haftalık Gebelik Gelişimi ( 26 - 30 Hafta )

Haftalık Gebelik Gelişimi ( 26 - 30 Hafta )

2.trimestir’in sonlarına yaklaşıyorsunuz. Bebeğinizin doğumuna çok da uzun bir zaman kalmadı. Rahminiz, plesanta ve bebek büyüdükçe kilonuz da artıyor.

Siz;

2.trimestir’in sonlarına yaklaşıyorsunuz. Bebeğinizin doğumuna çok da uzun bir zaman kalmadı. Rahminiz, plesanta ve bebek büyüdükçe kilonuz da artıyor. Buna bağlı olarak belki önceki haftalarda daha seyrek yaşadığınız sırt ağrısı, kramplar ve baş ağrıları bu haftalarda artış gösterebilir.Nefes ve fiziksel egzersizler yapmak kondüsyonunuzu arttırabilir, postür bozulmasının sebep olduğu ağrıları giderip, kaslarınızı güçlendirebilirsiniz. Karnınızdaki bebeğiniz aktifliği ve yaramazlığı bazen sizi geceleri uyutmayabilir. Sıkça yaşanabilecek kabızlık problemleri için bol lifli ve sıvı gıda tüketiminizi arttırmalısınız. Kaburgalarınızı olan baskı nedeni ile karın ağrıları yaşayabilirsiniz.Oturduğunuz süreçte belinizi desteklemeyi, ani hareketlerden kaçınmayı, hareketlerinizi belinizi zorlamadan yapmayı ihmal etmeyin. 26. haftadan itibaren dolaşım sisteminiz farklılaşacağı için ; kan hacminiz son noktaya ulaşmasa da kan damarlarının genişlemesi durduğundan dolayı bu durum tansiyonunuzda ufak oynamalara neden olabilir. Tansiyonunuz 14/9 ‘dan fazla olmamalıdır. El ve ayaklarınızda ufak şişmeler olabilir. Ama bu ani ve ileri boyutta bir şişme olursa preeklampsi şüphesini arttırır. Böyle bir durumda mutlaka hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız. Hormonlarınızın değişmesi ile kolesterolünüzde de artışlar olabilir. Mideniz sıkışmaya başladığı için çok fazla iştahınız olmaz, yatmadan tercihen en az 2 saat ve öncesinde yemek yemiş olmanız önerilir. Rahimdeki baskı nedeni ile düzensiz kasılmalar yaşanması olasıdır. Bu dönemlerde karnınızda kaşınmalar olabilir. Bu kaşıntıları aza indirmek için size uygun kremler kullanabilirsiniz.

 

Bebeğiniz;

Bu haftalarda bebeğinizin beyin ve akciğerleri gelişir, beynin büyümesi, kafa kemikleri içine sığabilmesi için kıvrımlı hale gelir. Bebeğinizin pozisyonu değişebilir, bu haftalarda genellikle başı yukardadır. Kendi çevresinde döner, taklalar atar. Bebeğinizin başı yukarıda diye kaygı duymayın, doğuma yakın haftalarda başını aşağıya çevirecektir. Çevirmediği halde ters, yani makat gelişi doğum sizi ve bebeğinizi çok zorlayacağı için, sezeryan operasyonu ile doğumunuz gerçekleştirilir. Göz kapakları açılmıştır. Aydınlık ve karanlığı fark edebilir.Aylık doktor kontrolünde yapılan ultrason sırasında, bebeğinizin baş parmak veya elini emerken görüp mutlu olabilirsiniz.

 

30. haftanın sonunda yaklaşık 35 cm uzunluğunda ve 1 – 1,5 kg. ağırlığındadır.

Benzer İçerikler