Breastfeeding

Breastfeeding

Aslında hamilelikte emzirmeye hazırlık vücudunuzda otomatik olarak yapılmaktadır. Hamilelik denilen bu mucizevi süreçte vücut ve beyin her şeyde olduğu gibi bu süreci de şartları uygun hale getirmeye başlamıştır.

Hamilelik Döneminde Emzirme Hazırlığı :

Aslında hamilelikte emzirmeye hazırlık vücudunuzda otomatik olarak yapılmaktadır. Hamilelik denilen bu mucizevi süreçte vücut ve beyin herşeyde olduğu gibi bu süreci de şartları uygun hale getirmeye başlamıştır. Size düşen bu süreci yakından tanıyarak destekleyici uygulamalar yapmak olacaktır :

Göğüs yapısında süt kanalları ilk adet görmenizden önceki dönemlerde oluşmaya başlar. Bir grup fidan gövdesine ve küçük dallara benzerler. Meme ucunuzun hemen arkasında ayrı fidan gövdeleri oluşmaya başlamıştır ki , bunlardan daha da küçük dallar gelişecektir. Adet görmeye başladıktan sonra ve devam eden büyüme sürecinde bu kanallara daha fazla dallar eklenir, bu dallar tomurcuklanmaya başlar ve adetin hemen öncesinde süt yapan doku büyüyerek göğüs hassasiyetine yol açar.

Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde bu büyüme daha da hızlanır ve daha çok tomurcuk eklenir.Kadınlar çoğu kez hamile olduklarını göğüs dokusundaki bu değişimden hissederler. Çünkü bu adet öncesi yaşadığınız hassasiyetten daha farklı ve uzun süren bir süreçtir. Göğüsleriniz muhtemelen çok daha hassastır ve içerideki dallar, tomurcuklanmalar büyüdükçe göğüs yapınız da ileriki dönemlerde daha fazla fark edeceğiniz gibi büyümeye başlar. Şimdi göğüslerinizin dışına baktığınızda gözle görülür mavi damarlarınız oluşmaya başlamış ve göğüs ucunuzun çevresindeki koyu alan daha da koyulaşmış hatta biraz daha büyümüş olabilir.

Göğüs ucu düz veya içe dönük durumda olan anne adaylarını ilk emzirme sürecinde zorluk yaşayabilirler. Doğum sonrası emzirme sonucu oluşan ağrı ve ve travmayı önlemek ,göğüs ucu dokusunu kabalaştırmak üzere hamile kadın banyo sonrası sert bir havlu ile göğüs ucu dokusuna onbeş saniye kadar dairevi masaj uygulayıp ardından yumuşatıcı bir krem kullanması hamilelik döneminde yapılacak emzirme hazırlığıdır.

Göğüslerinizi hareket ettirmek de hamilelik döneminde yapılacak diğer bir emzirme hazırlığı olabilir. Özellikle Avrupa ülkelerinde bazı hemşireler tarafından anne adaylarına bu yöntem önerilmekte. Peki nedir bu göğüs hareketi ve nasıl yapılmalı? Her bir göğsünüzün altına ellerinizi çanak gibi açın ve göğüslerinizi bir aşağı bir yukarı nazikçe hareket ettirin. Bazı kaynaklarda hamile kadınların günde iki kez göğüslerini bu şekilde hareket ettirmelerinin ; toksinlerin yok edilmesi ve hamilelik döneminde göğüs hassasiyetini azaltmak gibi faydaları olduğu belirtilmektedir.

Hamileliğinizin son dönemlerine doğru bebek için önemli bir ilk besin olan kolostrum denilen o yoğun, sarımsı ilk sütten damlalar gelmeye başlayabilir. Hatta sızıntılar bile olabilir. Böyle bir durumda göğüs pedi kullanmaya başlayabilirsiniz.Böyle bir durum yaşamazsanız da bu sizde süt olmadığı ya da olamayacağı anlamına gelmemektedir.

Doğum sonrasında, herhangi bir sağlık probleminiz yok ise hemen hemen tüm anneler birkaç gün içerisinde otomatik olarak süt üretmeye başlarlar.

Güzel Bir Emzirme Başlangıcı İçin

Yeni doğmuş bebeğinizin sadece 3 şeye ihtiyacı vardır. Annenin o sıcacık kucağı, güvenli kolları ve anne göğüslerindeki besinin varlığı. İşte emzirme bunların hepsini karşılamaktadır. Özellikle doğumun hemen ardından bebeğinizle kucaklaşmanız bebeğinizin emme refleksini uyaracak; yarı oturur yatar pozisyonda, bebeğin göğse yakın olması bebeğin memeyi kendi çabası ile bulup göğsün üzerine çıkarak meme ucunu doğru şekilde yakalamasını sağlayacaktır. Sütün yavaş yavaş artması bebeğinizin nefes almaktan sindirmeye herşeyin alıştırmasını yapmak için zaman verir. Yaklaşık 10. gün itibari ile neredeyse tam süt üretimine geçer ve bebeğiniz büyüdükçe yeterli besini üretmeye başlarsınız. Unutmayın göğüsleriniz arz talep sistemine göre işlemeye devam edecektir. Yani üretilen süt miktarı, göğüslerinizden ne kadar süt çekildiğine bağlı olacaktır. Bu nedenle bebeğinizi emzirmekten vazgeçmeyin…

Bebeğiniz doğduktan sonra ilk birkaç gün çeşitli emme özellikleri gösterebilir : Göğüs ucunu yalar, biraz emer dinlenir , biraz emer uyur. Bazı bebekler de çok güçlü emme refleksi gösterip durmaksızın emmek isterler. Böyle bir durumda göğüs ucu yaralanması olmaması için her göğüste 10 dk dan fazla kalmayacak şekilde meme verilmelidir.

Benzer İçerikler