Hayata Sağlıkla Bağlansınlar Diye
Molfix’in Desteği Bebeklerle…

Ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli unsurlarından biri de anne ve bebek sağlığıdır. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ‘’anne ve bebek ölümlerinin azaltılması ve anne bebek sağlığının geliştirilmesi’’ stratejisi ve yatırımının yanı sıra; Birleşmiş Milletler de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nda “Sağlıklı Bireyler” maddesiyle konuya dikkat çekiyor.

Molfix ‘’Hayat Bağım’’ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi ise bebeklerin mutlu ve sağlıklı gelişimlerini desteklemek amacıyla yola çıkıyor.

Proje İş Ortakları
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü
  • Bebek Ruh Sağlığı Derneği
  • Prof. Dr. Pınar Bayhan
    Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi

Proje İçeriği

Molfix Hayat Bağım Projesi ile
Anneler Bebeklerine Sevgi ile Bağlanıyor!

Molfix ‘’Hayat Bağım’’ Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi, T.C. Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü öncülüğünde ve Bebek Ruh Sağlığı Derneği işbirliğiyle, anne ve bebeklere yönelik ‘’Güvenli Bağlanma’’ üst başlığında sosyal ve yapısal yatırım uygulamalarını kapsıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı, bebekleri erken doğum ve/veya diğer nedenlerden dolayı yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatmak zorunda olan annelerin bebeklerinden ayrılmaması için Anne Misafirhaneleri uygulamasını hayata geçirdi. Böylelikle, erken ve/veya sağlıksız doğum yapan anneler, bu misafirhanelerde konaklıyor, bebeğinden ayrı kalmıyor.

Bu modelden yola çıkarak tasarlayıp destek sağladığımız Hayat Bağım Projesi ise, 3 fazdan oluşuyor.

Anne Misafirhanesi’nde Kalan Anneler Hayata,
Bebekler de Annelerine Güvenle Bağlanıyor.

Molfix ‘’Hayat Bağım’’ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesiyle, bebeği yeni doğan yoğun bakım ünitesinde olduğu için Anne Misafirhanesi’nde misafir edilen ve zor dönemler geçiren annelere, rehber psikologlar eşliğinde ‘’bebeği ile güvenli bağlanma’’ üst başlığında eğitim ve danışmanlık sağlıyoruz. 31 ilde görev yapan rehber psikologlarımız, 15 günde bir anne misafirhanesini ziyaret ediyor.

Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Ebe ve
Hemşirelerine Yönelik ‘’Annelerle Etkin İletişim’’ Eğitimleri

Bebek Ruh Sağlığı Derneği ve akademisyenler tarafından, hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki ebe ve hemşirelere ‘’Annelerle İletişim’’ üst başlığında eğitimler veriyoruz. Annelerin ilk temas ettiği sağlık personeli olan ebe ve hemşirelere, hassas dönemdeki annelerle etkin iletişim, yoğun bakım hemşiresi olmak ve bebeklerin gelişimi hakkında bilgilendirici içerikler sağlıyoruz.

Hastanelere Yönelik Yapısal Yatırımlar

31 ildeki 35 Devlet Hastanesi’nde yer alan yenidoğan yoğun bakım ünitelerine; küvöz, solunum cihazı, sarılık cihazı, ekran gibi hastane ihtiyacı doğrultusunda 350 birim hayati teknik ekipman desteğinde bulunarak, daha fazla bebeğe tedavi olma imkanı ve fırsat eşitliğine katkı sağlıyoruz.

UNDP’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları arasında, 3. Madde olan “Sağlıklı Bireyler” hedefiyle doğrudan ilişkili Molfix “Hayat Bağım” Projemiz ile anne&bebek sağlığı, tıbbi ekipmanlara erişim, nitelikli bilgi ve içeriklere her dilde erişimin yanı sıra fırsat eşitliği de sağlıyoruz. Ayrıca, "Hedefler için Ortaklıklar” ilkesi ile konunun tüm paydaşlarını bir araya getirerek kalıcı çözümlerin geliştirilmesini hedefliyoruz.

Proje Kapsamı

Bebek Ruh Derneği uzman akademisyenleri başta olmak üzere, Güvenli Bağlanma ve Çocuk Gelişimi konusunda uzman akademisyenler tarafından hazırlanan özgün içerikler, oyun ve uygulama kitapçıkları ve ölçümleme metodolojileriyle birlikte anne ve ebe/hemşirelere yönelik eğitimler gerçekleştiriyoruz.

 

İlk yılından itibaren 31 ilde 160.000 ebeveyne ve 3000 ebe & hemşireye ulaştığımız proje kapsamında, etki alanımızı genişletmek için eğitimlerimize devam ediyoruz.

Proje İlleri

Projenin 2019 yılından bu yana gerçekleştirildiği iller: Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Aydın, Ağrı, Batman, Bitlis, Çanakkale, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Niğde, Osmaniye, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Van ve Zonguldak.

2023 yılında depremden etkilenen projenin gerçekleştirildiği iller: Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Elazığ.