Hamilelikte Annenin Değişimi ve Gelişimi

Hamilelikte Annenin Değişimi ve Gelişimi

Bir bebek beklemek, sadece bebeğin anne karnında büyümesi değil, annenin de vücudunda birtakım değişimlerin de görüleceği bir oluşumdur.

HAMİLELİKTE ANNENİN DEĞİŞİMİ-GELİŞİMİ

Bir bebek beklemek, sadece bebeğin anne karnında büyümesi değil, annenin de vücudunda birtakım değişimlerin de görüleceği bir oluşumdur. Vücut, kurulmuş bir makine gibi, aydan aya yeni durumuna alışır, bebeğin ve annenin ihtiyacına göre gelişir. Bazen anne adayında sıkıntılar ve zorluklar doğuracağı gibi bazen de anneye hiç sıkıntı vermeden dengelenir.

Bu sıkıntılar daha çok hamileliğin başında ve sonunda ortaya çıkarlar.Bu yönden hamilelik üç devreye ayrılır:

Birinci devre: Alışma devresidir. İlk üç ay devam eder, hamilelik yerleşir, vücut yeni durumuna alışıncaya kadar az veya çok şiddetle karşı koyar. ilk üç ay devam eder.

İkinci devre: Denge devresidir. Annenin vücudu ile bebek birbirlerine alışmış olur. Sıkıntılar genellikle sona ermiştir. Yedinci aya kadar sürer.

Üçüncü devre: Son üç aylık devredir. Bebeğin gelişmesi ve büyümesiyle etrafındaki organlara rahatsızlık vermeye başlar. Bu devre anne adayının dinlenme devresidir.

Hamileliğin Sık Görülen Rahatsızlıkları:

Bulantılar: Çok sık rastlanır, bazen kusmayla birlikte görülür. Anne adaylarının %50’sinde bulantılar ortaya çıkar. Üçüncü haftadan itibaren başlar, dördüncü aydan sonra ender olarak devam eder.

Mide Rahatsızlıkları: Midede ekşime, yanma gibi şeyler çok sık görülür. Bunlar hamileliğin başında meydana gelir ve doğuma kadar sürebilir.

Kabızlık: Hamilelikte kabızlık çok görülür. Bunun nedeni rahmin büyüyerek bağırsakların normal çalışmasına engel olmasıdır.

İshal: Bu durumlarda ilaç almayın ve doktorunuza başvurunuz.

Aşırı Tükrük Salgısı: Bulantılarla birlikte görülür, fazla tükrük salgısı, sık sık yutkunmaya sebep olur.

Baş Dönmesi ve Çarpıntılar: Özellikle hamileliğin başında daha sık görülür. Bu tip rahatsızlıklar hamilelikte çok görülen kansızlıktan(anemi) meydana gelir.

Nefes Darlığı: Daha çok hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkar. Rahmin büyüyerek karın boşluğunu yukarı doğru itmesinden, böylece göğüs kafesine yapılan basınçtan meydana gelir.

Kramplar: Bacaklarda ve kalçada kramplar özellikle gece meydana gelir. Kramplar daha çok B vitamini eksikliğinden meydana gelir.

Böbrek ve Sırtta Ağrılar: Bu ağrılar beşinci aydan sonra hissedilir. Anne adayının, bebeğin karnında büyümesiyle, karnın öne doğru ağırlık kazanması sonucu, kendisini geriye doğru ittirmesi ile olur. Bunun için hamilelik egzersizleri çok yararlı olacaktır.

Uykusuzluk: Hamileliğin başında büyük bir uyku ihtiyacı görülür. Hamileliğin son aylarına doğru da bebeğin hareketleri, krampların meydana gelmesi, böbrek ve sırt ağrıları sonucu oluşur.

Akıntılar: Hamilelikte görülen akıntılar, genital organlarda bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Doktorunuza danışmanızda fayda var.

Varis ve Hemeroid: Kan dolaşımı rahatsızlığı ve hormonlardaki değişimle ortaya çıkabilir. Bunun için gün içinde ve sık aralıklarla ayaklarınızı yüksek bir yere koyup istirahat yapmanız iyi gelir.

Çatlaklar: Bebeğin büyümesiyle yavaş yavaş oluşan ciltte oluşan pembemsi çizgilerdir.

Doğum sonrası beyaz renge dönüşerek kalır.

Su Toplaması(Ödem): Çocuğun oluşması için çok miktarda suya ihtiyaç vardır. Bazen dokuların su emiciliği fazlalaşır, dokular fazla su depo ederler. Su dışarı atılacak yerde derinin altında toplanır. Bu su toplanmalarına ödem denir.

Benzer İçerikler