Haftalık Gebelik Gelişimi ( 6 - 10 Hafta )

Haftalık Gebelik Gelişimi ( 6 - 10 Hafta )

Rahminiz ilerleyen haftalarda büyümeye devam edecektir. Hamilelikten önce rahim boyutunuz minik bir armut kadarken 10. haftaya doğru bir portakal büyüklüğüne erişecektir.

Siz;

Rahminiz ilerleyen haftalarda büyümeye devam edecektir. Hamilelikten önce rahim boyutunuz minik bir armut kadarken 10. haftaya doğru bir portakal büyüklüğüne erişecektir. Şimdiye kadar birkaç kilo almış olabilirsiniz ya da mide bulantı ve kusmalarınız çoğunluktaysa vermiş bile olabilirsiniz. Artık hamilelik belirtilerini bu haftalarda daha net yaşamaya başlamışsınızdır. Kan hacminiz, büyüyen rahminizin ihtiyaçlarını karşılamak için artmaktadır.Sisteminizdeki daha fazla kan, uzandığınızda veya ayaktayken sizi ve bebeğinizi zararlı etkilerden korur.Ayrıca kan artışı doğumda kan kaybı olduğu için koruyucu olarak görev yapar. Böbrekler bu süreçte her zamankinden daha hızlı çalışır ve adeta iki kişilik idrar yapar. Sürekli tuvalet ihtiyacı anne adayını zorlayabilir.Doğumdan sonra süt verebilmeniz için süt kanallarınız şişmeye başlamış, meme uçlarının çevresinde halkalar koyulaşmaya başlamıştır. Göğüsteki hassasiyet artmış ve kan damarları iyice belirginleşmiştir. Derimiz de bu hormonal değişimlerden nasibini alır. Daha yağlı, sivilceli ya da daha kuru bir cildiniz olabilir. Artan östrojen hormonlarından dolayı vücudunuzun bazı kısımlarında örümcek ağı şeklinde damarlanmalar oluşabilir. Genelde bunlar hamilelikten sonra kaybolur. Vajinal akıntılarda artış görülebilir. Normal olan akıntı, sümüksü, şeffaf ve süt renginde olabilir. Bu tanım dışında farklı bir akıntınız var ise lütfen doktorunuza danışın.

Hormonal değişikliklerin sizi etkilediği bir nokta da duygusal durumunuzdaki dalgalanmalar olacaktır. Ah bu hormonlar. Bazen kendinizi, eşinizi ya da arkadaşınızı sebepsiz yere fırçalarken bulabilirsiniz. Ama kaygılanmayın. Panik yok, bu geçici bir durum. Yapabileceğiniz en doğru şey etrafınızdakileri bir karakter değişimi geçirmediğinize inandırın ve onlara geçici bir durum yaşadığınızı anlatın. Yaşayabileceğiniz diğer belirtiler neler olabilir;

 

  • Baş dönmesi

  • Hafif karın ağrıları

  • Yemeklere aşırı düşkünlük

  • İştahsızlık

  • Aşırı yorgunluk hissi

  • Hafif kahverengimsi lekelenmeler

Bebeğiniz;

Bağırsakları gelişmeye başlamış ve akciğer oluşumu için temeller atılmıştır.Omuriliği eğri olduğu için tıpkı bir kurbağa yavrusuna benzer, bu durum haftalar ilerledikçe değişir. Beyin hücrelerinin üretimi artar. Bu haftalarda kollar sonra da bacakları oluşturacak tomurcuklanmalar başlar. Yüzdeki organların girintileri oluşur. Dudaklar ve burun delikleri belirir, midesi şekillenir, ağız içinde süt dişlerinin taslağı oluşur.Minyatür insan şeklinde hayatta kullanabileceği, birçok uzvu gelişim gösterip, doğuma hazırlanır.Yoluna kıkırdak olarak başlayıp, kemikleşmeye doğru devam eden hızlı bir gelişim gösterecektir. Perdeli eller artık gelişerek parmaklar meydana gelir. Kasların çoğu artık yerini almıştır ve ultrasonda bazı hareketler gözlemlenebilmektedir. Göbek kordonu, uzayan kuyruk sokumu ve sırtının ortasına dizilmiş küçük omurları rahatlıkla görülebilir.

10. haftanın sonunda yaklaşık 3 cm uzunluğunda ve 4 gr. ağırlığındadır.

 

 

Benzer İçerikler