Epidural Anestezi İle Ağrısız Doğum

Epidural Anestezi İle Ağrısız Doğum

Ağrısız doğum olarak da adlandırılan, vajinal doğumda epidural anestezi uygulaması hakkında pek çok olumlu yorum yapılır.

EPİDURAL İLE AĞRISIZ DOĞUM

Ağrısız doğum olarak da adlandırılan, vajinal doğumda epidural anestezi uygulaması hakkında pek çok olumlu yorum yapılır. Epidural anesteziler doğum esnasında kasılmaların neden olduğu sancının hissedilmesini önler ve anne adayının, doğumun farkında olması sayesinde daha olumlu ve güzel bir doğum deneyimi yaşamasını sağlar. Diğer bazı ilaçların aksine doğum öncesi ve sonrasında sersemlik hissi yaratmaz. Doğumun uzun sürmesi halinde annenin dinlenebilmesine olanak verir.

Gerçekten de epidural pek çok anne ve bebek için tüm bu faydaları sağlar. Ancak epidurallerin kanıtlanmış ve faydaları kadar iyi bilinmeyen potansiyel riskleri ve yan etkileri de var. Bu nedenle, epidural anestezi hakkında vereceğiniz kararın "bilgilendirilmiş bir karar" olabilmesi için epidurallerin faydaları kadar, potansiyel risk ve yan etkilerini de bilmeniz gerekir.

Doğum sırasında kullanılan epidural anestezinin yol açabileceği yan etkileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Rahim kasılmalarını yavaşlattığı için doğum süresini uzatabiliyor.

  • Rahim kasılmaları yavaşladığı için güçlendirmek için sentetik oksitosin (suni sancı olarak bilinen) uygulaması gerekiyor. Epiduralin çok erken verilmesi durumunda ise sezaryen riski artıyor.

  • Müdahaleli doğum(vakum ve forseps uygulaması gibi) olasılığı artıyor. Perine de yırtılma olasılığı da yükseliyor.

  • Epidural uygulamasında anne karnındaki bebeğin kalp atım hızı yükseliyor ve bu bebeğin stres yaşadığı anlamına geliyor.

  • Tansiyon düşme olasılığı sebebiyle epidurale başlamadan önce 1lt. kadar serum verilerek, damar yatağı basıncı yükseltiliyor.

  • Doğum sonrasında şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük, kol ve bacaklarda uyuşma hali gibi hafif sorunlar olabiliyor ancak bu hafif sorunlar bile, yeni doğum yapmış annenin bebeğe bakımını zorlaştırmaktadır.

  • Bebeklerde emme isteksizliği ve güçsüz emme, uyuklamanın yanı sıra, göğüslerde aşırı doluluk ve sertlik olması epidural anestezi için yapılan serum yüklemesinin sebep olabileceği bir durumdur. Bazı kadınlarda damar yatağının basınçını arttırmak ve tansiyon düşmesine önlem olarak alınan bu tedbir, sıvının göğüslerde de birikim yapmasına ve meme uçlarının gerginleşerek bebeğin meme ucunu yakalama sorunu yaşamasına ve emmemesine sebep olabiliyor. Göğüslerde yaşanan bu sorunlar ve bebeğin iyi ememesi sonucu göğüslerde süt üretimi artamadığı için çoğunlukla takviye mama verilmesine ve emzirmekten vazgeçilmesine de sebep olabiliyor.

 

NE YAPMALISINIZ:

Bu konuda karar risk ve faydaları gözden geçirerek verilebilir. Eğer epidural lehine karar almış iseniz o zaman doğum sırasında kendinize ve bebeğinize yardımcı olacak yöntemleri eşinizle birlikte mutlaka bir doğuma hazırlık kursuna giderek öğrenmelisiniz.

 

Benzer İçerikler