Haftalık Gebelik Gelişimi ( 13-17 Hafta )

Haftalık Gebelik Gelişimi ( 13-17 Hafta )

Rahminiz artık her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Bu haftalarda rahminiz leğen kemiğinizi doldurur ve ileriye doğru büyümeye başlar.

Siz;

Rahminiz artık her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Bu haftalarda rahminiz leğen kemiğinizi doldurur ve ileriye doğru büyümeye başlar. Yumuşak, düzgün bir top hissi verir. Artık hamile kıyafetlerine ufak ufak geçiş yapmaya başlayabilirsiniz.Artmaya başlayan vücut ağırlığınız ile birlikte sırt ve bel ağrıları başlayabilir. Ağır işlerden uzak durmalısınız. Çok eğilmek ya da çok yükseğe uzanmak anne adayını yorabilir, omurga yapısına zarar verebilir ve bel ağrısına neden olur.Bu haftalarda artık hamileliğinizin yarı dönemine yaklaşmaktasınız ve bebeğinize daha çok alışmışsınızdır. Artık o hamileliğin ilk dönemlerinde yaşadığınız sıkıntılar bu dönemde neredeyse yok olmuştur. Damarsal değişim ve kanın sulanması sebebiyle; nedeni ile diş eti ve burun kanamaları, burun tıkanıklıkları sizi rahatsız edebilir. Aşırı sıcak ve kuru ortamlardan uzak durup; bulunduğunuz ortamı hafif nemlendirerek bu durumu biraz da olsa hafifletebilirsiniz.

 

Bebeğiniz;

Bu haftalarda bebeğinizin gövdesi geliştiği için başı ile daha orantılı görünür.Neredeyse annesinin avucunu dolduracak boyuta gelmiştir.Kolları ve bacaklarına ait kemik sistemi güçlenir.Çoğunlukla 16. haftadan itibaren bebeğinizin hareketlerini de farketmeye başlayabilirsiniz.Hareketler seğirme, kelebek kanadı çırpıntısı gibi duyumlar şeklinde algılanır. Tüm bedeni ve başı lunago denilen yumuşak tüylerle kaplıdır.Yağ ve ter bezlerinin faaliyeti de başlamıştır. Sindirim organlarının,mide ve safra kesesi faaliyeti, bağırsakta ilk dışkısını oluşturur.Böbrekleri işlevini sürdürür, bebeğin yaptığı çiş amniyotik sıvısına karışır.

Kalbi artık beyni tarafından yönetilmeye başlar.Kalp atımları artık daha düzenlidir.Yutma ve emme refleksini güçlendirerek kendini dış dünyaya hazırlamaya çalışır.

 

17. haftanın sonunda yaklaşık 12 cm uzunluğunda ve 120 gr. ağırlığındadır.

Benzer İçerikler