Haftalık Gebelik Gelişimi ( 17- 21 Hafta )

Haftalık Gebelik Gelişimi ( 17- 21 Hafta )

Tebrikler. Hamileliğinizi yarıladınız.Rahminiz büyük olasılıkla göbek deliğinizin hizasına kadar büyümüştür.Bebeğinizin hareketlerini artık daha net hissedebilirsiniz.

Siz;

Tebrikler. Hamileliğinizi yarıladınız.Rahminiz büyük olasılıkla göbek deliğinizin hizasına kadar büyümüştür.Bebeğinizin hareketlerini artık daha net hissedebilirsiniz. Hamilelik döneminin rahatsızlık veren bir yanı da bacaklara giren kramplardır.İleriki dönemde de bu kramplar devam edebilir. Dolaşımdaki kanınızın hacmi artmaya devam ediyor. Bu süreçte sıcak basması, fenalaşma hissi, daha sık terleme durumunda daha da artış olacak. Tansiyonunuzda çok ciddi oynamalar olması söz konusu değil. Çünkü vücudunuzda, kan damarlarında meydana gelen değişiklikler bu durumun oluşmasına izin vermez. Kan damarları bu akışa ayak uydurabilmek için genişleyerek daha esnek hale gelir. Cildinizde de renk değişimleri daha belirgin hale gelecektir. Örümcek ağına benzeyen ufak kırmızı noktaların görülmesi olasıdır. Önerilen miktardan daha fazla kilo almak, hamileliği ve doğumu sizin için zorlaştırabilir.Ayrıca alınan fazla kiloları vermek daha sonra çok zor olabilir. Ne yediğinize dikkat etmeye, size ve bebeğinize besin sağlayacak gıdalar seçmeye devam edin.

 

Bebeğiniz;

Bebeğin kafa kemikleri, omurgası, kol ve bacak kemikleri oldukça kuvvetlenmiştir. Akciğer, sindirim ve sinir sistemi gelişmeye başlar.Cinsel organları tamamen gelişmiştir.Göz kapakları genelde kapalıdır ancak gözlerini sağ ve sola hareket ettirir.Buruşuk derisinin kırmızı rengi açılmaya başlar.Dış kulakları biçim almış; duyma duyusunun da bu haftada yüksek seslere verdiği tepki nedeniyle geliştiği bilinmektedir.Artık bebeğinize müzik dinletebilirsiniz. Aminiyotik sıvıdan birkaç yudum içerek yutkunabilir, bazen ultrasonda ağız hareketlerini görebilirsiniz.,

Karnınızdaki bebeğinizin ilk nefes hareketi olan hıçkırıklara da başlamıştır.

 

21. haftanın sonunda yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 450 gr. ağırlığındadır.

 

Detaylı Ultrason;

20. haftadan itibaren bir Perinatoloji(Riskli Gebelik Uzmanı) uzmanına görünüp detaylı ultrason taraması yaptırmalısınız. Bu detaylı taramada yapılan ölçümler bebeğinizin tarihlere oranla doğru boyutlarda olup olmadığının belirlenmesini ve gelişiminin olması gerekenle karşılaştırılmasını sağlar. Beyin, omurga, kollar ve bacaklar, tüm iç organlarının detaylı incelemesi de bu süreçte yapılır.

 

Benzer İçerikler