Pişik nedir?

Pişik nedir?

Pişik, hayatın ilk iki yılında bebeklerin ortalama yarısında gözlenen, bezle kapalı olan bölgelerde meydana gelen cilt lezyonudur.

Pişik nedir?

 

Pişik, hayatın ilk iki yılında bebeklerin ortalama yarısında gözlenen, bezle kapalı olan bölgelerde meydana gelen cilt lezyonudur. Bazen sadece kızarıklık şeklinde hafif olabilirken bazen de cildin üst tabakasının tahriş olmasıyla bakteri veya mantar enfeksiyonuna dönüşebilmektedir. Pişiğin ilerlemesi durumunda ciltte sivilceler, kabarıklıklar veya yaralar meydana gelebilmektedir. Bu durumda her dışkılama veya idrar çıkışı bebek için ağrılı hale gelip huzursuzluğa neden olduğu için pişiği önleyici tedbirler çok önemlidir.

Pişiğin en sık nedenleri nelerdir?

  1. Yenidoğan döneminde bebeklerin cildi çok hassastır ve sık idrar/dışkı çıkışı olurken bezin aynı sıklıkta değiştirilmemesi pişiğe yol açmaktadır. Bebeklerin bezli oldukları dönemde kapalı bölgenin yeterince hava almamasından dolayı bekleyen idrar/dışkı cilt bakterileri tarafından amonyak üretilmesine neden olarak cilde zarar vermektedir.
  2. Cilde ilk kez denenen bez, ıslak mendil veya kozmetik ürünler de bebeğin cilt yapısına uygun değilse pişiğe yol açabilmektedir.
  3. Eğer bebekte bir besin intoleransı veya alerjisi varsa annenin tükettiği süt ürünleri, yumurta, kakao, susam veya kuruyemişler gibi bazı besinler bebekte tekrarlayan pişik oluşumuna neden olabilmektedir.
  4. Bebeğin bez veya kıyafetlerinin dar olması sürtmeye neden olarak pişiğe neden olabilmektedir.
  5. Oksijensiz kalan cilt bölgesi bakteri ve mantarlar için uygun bir üreme ortamı oluşturduğu için pişik oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
  6. Ek gıda dönemi sonrasında bebeğin tükettiği bazı besinler idrar/dışkı içeriğini daha asidik hale getirerek pişik oluşturabilmektedir.
  7. Anne veya bebeğin antibiyotik kullanımı cilt florasını bozarak pişiğe yol açabilmektedir.
  8. Diş çıkarma dönemlerinde bebeğin idrar ve dışkı asiditesinin artması da pişiğe neden olabilen faktörlerdendir.

Pişik nasıl önlenebilir?

  1. Bebek her çiş/kaka yaptığında hızlıca bez değiştirmek cildinin kuru ve temiz kalmasını sağlar.
  2. Bez değişimlerinde birkaç dakika poponun açık bırakılması cildin havalanmasını sağlayarak bakteri ve mantar oluşum riskini azaltır.
  3. Doğru boyutta bez kullanmak sürtmeye bağlı oluşacak pişikleri önler.
  4. Bez üzerine giydirilen kıyafetleri rahat ve hava geçirgen olması pişik riskini azaltır.

Pişik nasıl tedavi edilir?

  1. Pişikli bölgenin temizliğinde sabunlar ve parfümlü kimyasallardan ciltteki hasarı artıracağı için uzak durulmalıdır.
  2. Bebek cildine uygun dermatolojik testleri yapılmış kaliteli bez kullanımı çok önemlidir.
  3. Steroid içeren kremlerin tahriş olmuş cilt bölgelerine uygulanması önerilmediği gibi, doktor önerisiyle kullanılması gereken durumlarda bile çok ince tabaka halinde ve küçük alanlarda kullanılması gerektiği unutulmamalıdır. Bu kremlerin fazla miktarda veya uzun sürelerde kullanımı endokrin sistemde yan etkiler ortaya çıkarabilir.

Molfix Premium, Türkiye’nin oksijen teknolojisine sahip ilk ve tek bebek bezidir. Molfix ’in bu yenilikçi bebek bezi, sahip olduğu oksijen teknolojisiyle bebeklerde pişik oluşumunun önlenmesine destek olmaktadır. Bezin içeriğindeki aktif oksijen tanecikleri idrarla buluştuğu anda aktif haline gelir ve idrarın içerisindeki bileşenlere etki ederek pişiğin önlenmesine yardımcı olur.

Molfix Premium’un dermatolojik uygunluğu, 45 yıllık tecrübesiyle dünyanın en saygın laboratuvarlarından Alman Dermatest tarafından yürütülen bağımsız çalışmalar sonucunda en üst seviye olan 5 yıldız derecesinde değerlendirilmiştir.

Her bebeğin pişiği ve iyileşme süresi birbirinden farklıdır. Ancak pişik uzun sürerse, kısa aralıklarla tekrarlarsa, ateş eşlik ederse, kabarık ağrılı döküntüler olursa, iltihaplı kabuklar veya akıntılı lezyonlar oluşursa çocuk doktorunuza danışmayı lütfen ihmal etmeyin.

Sağlıkla kalın…

Uzm. Dr. ELİF KÖŞELİ ŞAHİN

Benzer İçerikler