POZİTİF FİKİRLER, MUTLU BİREYLER Çocuğunuza Özel Olduğunu Hissettirin!

POZİTİF FİKİRLER, MUTLU BİREYLER  Çocuğunuza Özel Olduğunu Hissettirin!

Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun. Birinin sizi sevdiğini nasıl anlarsınız? Küçük şeylerden, değil mi? Çocuğunuza da onu ne kadar sevdiğinizi ve sizin için ne denli özel olduğunu göstermek için büyük jestler yapmanıza gerek yok.

 

Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun. Birinin sizi sevdiğini nasıl anlarsınız? Küçük şeylerden, değil mi? Çocuğunuza da onu ne kadar sevdiğinizi ve sizin için ne denli özel olduğunu göstermek için büyük jestler yapmanıza gerek yok. Ona saygı duyduğunuzu, onu dinlediğinizi ve fikirlerine değer verdiğinizi bilmek çocuklarınıza kendilerini özel hissettirir,mutlu bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olur.

Sabırlı Ve Yapıcı

Çocukların ebeveynlerinin genlerini almış olsalar da, kendilerine has fikirlere, mizaca, düşünce yapısına ve duygulara sahip bireyler olduğunun altını çiziyor. "Çocuklarına karşı ‘sen anlamazsın, sen karışma’ gibi negatif kodlayıcı cümleleri kullanmaktan sakınan ebeveynler, büyüdüklerinde kendine daha fazla değer veren, başkalarının da kendisine değer verdiğini düşünen, daha özgüvenli çocuklar yetiştiriyor. Çocuğunuzun her sorusuna sabırla, yapıcı bir şekilde cevap verin. Bu, çocuğunuzun merakını giderme ve kişilik gelişimi açısından son derece önemli."

 Bu süreçte en önemli noktanında sabırlı olmak olduğunu belirtiyor: "Çocuğunuz hata da yapmış olsa, onunla azarlamadan, anlayışlı bir şekilde konuşun, yaptığı hatanın verebileceği zararları açıklayarak onu uyarın. Sonrasında, çocuğunuzun o konuda çok daha dikkatli davrandığını göreceksiniz."

Pozitif Öneriler

En yoğun saatlerden biri, türlü hazırlıklara ve koşuşturmacaya daldığınız sabah saatleri. Eğer sabahları çocuğunuzla güç savaşları yaşıyorsanız, önceliği bir süreliğine ona verip güne daha sakin bir başlangıç yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuz kreşe gidiyorsa, onu okşayarak, sakince uyandırın. Birlikte sabah kahvesi keyfi yapın (elbette, onun kahve fincanında süt olsun!). Herhangi bir işe başlamadan önce günün ilk 10 dakikasını sadece çocuğunuza ve onun isteklerine ayırın.

Fiziksel yakınlık, çocuğunuzun kendini güvende ve özel hissetmesinde büyük önem taşıyor. Ona sık sık sarılın, onu kucaklayın, gıdıklayın, okşayın, öpün.

Saçmalamaktan çekinmeyin. Çocuklar absürd espirilerden, komik suratlardan ve tüm bunları sadece onun için yapmanızdan hoşlanırlar. Ciddi yetişkin dünyanızda onun çocuksu dünyasına da yer açtığınızı hissederler. Şarkıların sözlerini değiştirerek söyleyebilir, birbirinize çılgın saç modelleri yapabilir, henüz doğum günü gelmese de ona özel doğum günü partileri düzenleyebilirsiniz.

Birlikte sadece ailenize özel öyküler kurgulayın. Bu öyküler başınızdan geçen bir olayla, bir anıyla da ilgili olabilir, tamamen kurmaca da olabilir. Öykülerinizi kağıda dökün, resimleyin. Bu öyküleri uyku öncesi masallara da dönüştürebilirsiniz. Öykünün başrolünde çocuğunuz olsun. Böylece ona kahraman olma fırsatı vereceksiniz.

* Çocuğunuzdan yardım isteyin. Yaptığınız işlere katkıda bulunmasını, işinizi kendi becerileri ölçüsünde sizinle paylaşmasını teklif edin. Bu sayede kendini daha önemli ve özel hissedecek. Mesela, birlikte alışverişe çıkabilir ve akşam yemeği için ne pişireceğinize, hangi yiyecekleri alacağınıza beraber karar verebilirsiniz. Ev dekorasyonunda onun da fikrini alabilir, aksesuarları onun yerleştirmesini isteyebilirsiniz.

Çocuklar kuralları yıkmayı sever; siz de sevin. Bazen yemekten önce birlikte dondurma yiyin ya da dışarı çıkarken kendi seçtiği kıyafetleri giymesine izin verin.

Kelimelerinizle onu kucaklayın. “Seni seviyorum” demekten asla çekinmeyin. Başardığı bir işte kendisiyle gurur duyması gerektiğini, altından kalkamayacağını düşündüğü durumlarda başarabileceğini ve isterse ona yardım edebileceğinizi söyleyin. Sevgi dolu sözlerinizi başkalarının yanında da tekrarlayın.

*Küçük şeyleri es geçmeyin: Onunla dans edin, zıplayın, ona sevginizi gösteren küçük kartlar hazırlayın, onunla birlikte oyun parkında oynayın,

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com

 

 

Benzer İçerikler