BEBEKLE EVDE İLK GÜNLER

BEBEKLE EVDE İLK GÜNLER

Anneler bebekleriyle buluştukları ilk günlerde, hastane ortamının verdiği güvenle kendilerini rahat hissederler.

BEBEKLE EVDE İLK GÜNLER

Anneler bebekleriyle buluştukları ilk günlerde, hastane ortamının verdiği güvenle kendilerini rahat hissederler. Bebek ağladığında ya da emmede zorluk çektiğinde, başuclarında danışacak profesyonel bir ekibin varlığının olması sebebiyle hastaneden ayrılmak onlara çok zor gelir. Ama hiç mikroplarla deneyimi olmamış bebeğin, uzun süre hastanede kalması, bebeğin enfeksiyona maruz kalma riskini arttırır.

Anne ve bebeğin sağlık açısından bir problemi yoksa, bebeklerin kendilerini güvende hissetmeleri ve evlerine alışmaları için hastaneden zamanında taburcu olmak en doğrusudur.

Ağlama: Bebeğinizin ağlaması, size ihtiyacının olduğunu anlatmasının tek yoludur. Zamanla bebeğinizin, acıkma, kaka yapma, gaz ağrısı, sıcak, soğuk, kaşınma gibi kendini ifade etmeye çalıştığı her ağlamanın sebeplerini anlayacaksınız. Bebeğiniz her ağladığında onu emzirmeniz de onu susturmanın en iyi yolu değildir. Bebeğinizi zamanla tanıyacak, bebeğiniz için doğru bir rutin oluşturarak onun ağlamalarını da azaltacaksınız. Böylelikle bebeğinizin ağlama sesinin tonuyla onun ne istediğini daha iyi anlayacaksınız.

Doğduğu ilk günlerde bebeğimizi sık emziriyoruz, çünkü gelen sıvı kollastrum, az miktardadır. İlerleyen günlerde süt akışı rahatlayıp, miktarı artınca; bebek, emme süresini uzatıp, emme aralıklarını uzatacak ve düzen kendiliğinden oluşmaya başlayacaktır.

Sevgili anneler, bebeğiniz her ağladığında onu kucağınıza alınız fakat her ağladığında emzirmeyiniz. Yeni doğmuş bir bebeğin ağladığında yanında olmak, onun ihtiyacına cevap vermek, kendini değerli hissetmesini sağlar ve güven duygusunu artırır.

Bir annenin bebeğini ne zaman emzirmeyi bilmesi, hem anne için hem de bebek için kolaylık sağlar. Mesela bebekler genellikle aç uyanır ve süt emmek için ağlarlar. Eğer emzirmeyi geciktirirseniz, ağlamasının öfke ağlamasına dönüştüğünü görürsünüz.

Uyku Düzeni: İlk günler bebeklerin gece gündüz ayrımı yoktur. Gündüz saatlerinde bebeğinizi, odasında ve yatağında uyutarak 3 saatte bir mutlaka uyandırın. Uyanmıyor ise, altını açın, giysilerini çıkarın, şarkı söyleyin, tamamen uyanmasını sağlayın. Birkaç gün içinde gece-gündüz farkını anlamaya başlayacaktır. ilk kırk günden sonra bebeğinizin kilosunda bir problem yoksa gece emzirmelerini yavaş yavaş bırakmaya başlayın. Bebeğin düzenini ve belli bir rutin oluşturmak için ilk kırk günün geçmesini bekleyin ve bebeğinizi bu günler içinde iyice tanımaya çalışın.

Emzik kullanımı: Bebekler emme içgüdüsüyle doğarlar. Emme gereksinimlerini karşılamak için, parmaklarını, elbiselerini ya da emziği emebilirler. Bebekler parmaklarını çok kolay emebilecekleri için onlara uyku ya geçiş sırasında emzik verilebilir. Parmak emmek damak ve diş yapısında bozukluğa sebebiyet verebilir. Ayrıca parmak emmek vazgeçmesi zor bir alışkanlık haline dönebilir. Emzik ağlayan bir cocuğu susturmak için kullanılmamalıdır.

 

Benzer İçerikler