BEBEĞİNİZ 2 YAŞINDAN KÜÇÜKSE EĞLENCELİ VE EĞİTİCİ 5 KOLAY AKTİVİTE

BEBEĞİNİZ 2 YAŞINDAN KÜÇÜKSE EĞLENCELİ VE EĞİTİCİ 5 KOLAY AKTİVİTE

Bebeğinizin mutlu ve sağlıklı gelişimi için yemek ve uyku kadar, oyuna da ihtiyacı var.

 

Bebeğinizin mutlu ve sağlıklı gelişimi için yemek ve uyku kadar, oyuna da ihtiyacı var. Oyun aracılığıyla dünyayı daha iyi tanıyabiliyor, duyguları ve kavramları öğreniyor, ince ve motor becerilerini geliştirebiliyor ve daha birçok faydalı deneyim kazanıyor. Her şeyden önemlisi ‘sizinle birlikte’ eğleniyor. Molfix’in önerdiği bu aktivitelerle hem bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunabilir hem de aranızdaki bağı güçlendiren, sevgi dolu anlar yaratıp mutluluğunuzu arttırabilirsiniz.  

 

 

Minik Koleksiyoncu

 

Yanınıza küçük bir kum kovası alın ve birlikte açık havada yürüyüşe çıkın. Bebeğinizin taşlar, yapraklar ya da kozalaklar gibi ilginç bulduğu nesneleri kovasına doldurmasına izin verin.

 

İpuçları:

  • Bu aktiviteyi 16-20 ay arası bebeklerle rahatça yapabilirsiniz. Ama daha küçük bebeklerin ve daha büyük çocukların da doğa keşfine çıkmaması için hiçbir neden yok!
  • Bebeğiniz kovasını kendi başına taşımak isteyecek. Kovasını tutmasına, istediğinde kovanın içindekileri boşaltıp tekrar doldurmasına izin verin. Böylece hem ilgisini canlı tutup keşif duygusunu tetikleyecek hem de el becerilerinin gelişimine katkıda bulunacaksınız.

 

 

Sınıflandırmaca

 

Bebeğiniz artık renkleri, şekilleri ve büyüklükleri ayırt edebilmeye başladı. Evdeki çeşitli nesneleri onunla birlikte sınıflandırarak farklılıkları daha iyi kavramasını, bir yandan da eğlenmesini sağlayabilirsiniz.

 

İpuçları:

  • Bu aktiviteyi farklı renk ve boyutlarda çoraplar, kitaplar, havlular ya da oyun bloklarıyla yapabilirsiniz. Ama ağzına atabileceği türden küçük parçalar kullanmamaya özen gösterin.
  • Seçtiğiniz nesnelere göre sınıflandırma temanızı seçin. Mesela; eğer çorapları sınıflandıracaksanız, bebeğinizden annesine ve babasına ait “büyük” çoraplar ile kendisine ait “küçük” çorapları ayrı sepetlere atmasını isteyin. Renk temasını seçtiğiniz takdirde, bebeğinizden siyah çoraplar ile beyaz çorapları ayırmasını isteyebilirsiniz.
  • Renk temasını en keyifli işleyebileceğiniz malzemeler, elbette meyveler ve sebzeler! Küp küp keserek bir kaseye doldurduğunuz meyvelerden önce kırmızı renkli olanları seçip yemesini isteyebilirsiniz.
  • Bu aktivite sayesinde bebeğiniz renkleri, şekilleri ve boyutları daha iyi anlayabilir, bir yandan da ince motor becerilerinin gelişimi desteklenir.

 

 

Baloncuk Avı

 

Sabun baloncuklarını bütün çocuklar sever! Tüm ebeveynlerin de bebeklerinin neşe dolu kahkahalarını dinlemeyi ve gelişimlerine destek olan aktiviteleri sevdiği göz önünde bulundurulursa, “baloncuk avı”ndan daha iyi bir aktivite olamaz! Tek ihtiyacınız olan, bir şişe baloncuk sıvısı ile baloncuk üfleme çubuğu. Baloncukları üfleyin ve çocuğunuzun baloncukları teker teker patlatmasını izleyin.

 

İpuçları:

  • Bu aktivite sayesinde bebeğinizin kaba ve ince motor becerileri ile el-göz koordinasyonunun gelişimi desteklenir. Bebeğiniz neden-sonuç ilişkisini anlamaya başlar.
  • Hava uygun olduğunda, çocuğunuzla geniş çimenliklerin olduğu parklara giderek bu aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Açık havada özgürce dolaşarak baloncukları takip etmek, baloncukların bazen bir yaprağa ya da çiçeğe takılması bebeğinizi çok eğlendirecek.
  • Aktiviteye başlarken, baloncukları nasıl patlatacağını bebeğinize gösterin. Baloncukları işaret parmağınızı uzatarak patlatın ki, bebeğiniz de sizi taklit etsin.
  • Bebeğiniz yürümeye yeni başladıysa, baloncukları azar azar ve onun hızına uygun miktarda üfleyin. Bebeğiniz koşmaktan hoşlanıyorsa, sık sık ve bolca baloncuk üfleyin. Dilerseniz, baloncuk makineleri ya da benzeri aletler kullanabilirsiniz.
  • İşte, size gizli bir taktik: Elinizi ızlatın ve havada süzülen bir baloncuğu nazikçe parmaklarınıza değdirin. Baloncuk parmağınıza yapışacak ama patlamayacak. Bebeğinizden elinize uzanıp baloncuğu patlatmaya çalışmasını isteyebilirsiniz.

 

 

Gizemli Renkler

 

Biraz karbonat ve sirke kullanarak, bebeğinizle birlikte muhteşem bir deney yapabilirsiniz. Bir kavanozun içine az miktarda karbonat dökün. Karbonatın üzerine birkaç damla gıda boyası damlatın ve üzerini yine karbonatla kapatın. Ama bebeğiniz kavanoza damlattığınız gıda boyasının rengini görmesin. Ardından, kavanoza biraz elma sirkesi dökün. Karbonat kabaracak ve gıda boyasının rengi tüm köpükleri kaplayacak.

 

İpuçları:

  • Bu aktiviteyle bebeğiniz renkleri öğrenecek, deney yapma ve gizem çözme gibi zihinsel çalışma gerektiren deneyimler kazanacak.
  • Bebeğinizden kavanozda gizlenen rengi tahmin etmesini ya da karbonat köpürdüğünde ortaya çıkan rengin adını bilmesini isteyebilirsiniz.
  • Deneyi bir adım öteye taşımak için, sirkeye de gıda boyası damlatabilirsiniz. Örneğin; kavanoza sarı renkte gıda boyası damlatın. Bebeğiniz bu kez kavanozdaki rengi görsün. Sirkeye ise mavi renkte gıda boyası damlatın. Sarı ile mavi renk birleştiğinde, kavanozdan yeşil renkte köpükler yükselecek. Böylece bebeğiniz, renk karışımlarının yeni renkler ortaya çıkardığını öğrenmiş olacak. Bu aktiviteyi daha büyük çocuklarla yaparken, kavanozdaki rengi ondan gizleyin ve mavi ile hangi renk karıştığında ortaya yeşil köpükler çıktığını tahmin etmesini isteyin.
  • Mavi ile sarıyı karıştırarak yeşil, kırmızı ile sarıyı karıştırarak turuncu, mavi ile kırmızıyı karıştırarak mor elde edebilirsiniz.

 

 

Farklı Boyama Teknikleri

 

Bebeğinizin özgürce boya yapabileceği konforlu alanlar yaratın. Ona yaşına uygun boyalar alın. Tek tip boya yerine parmak boya, pastel boya, sulu boya, kuru boya gibi farklı tipte boyalarla resim yapmasını sağlayın.

 

İpuçları:

  • Bebeğiniz farklı boyalar kullanarak boyaların dokularındaki farkları öğrenecek.
  • Farklı boyaları kullanmak, bebeğinizin ince motor becerilerinin gelişimine destek olur. Pastel boyalar ile sulu boya fırçasını tutmak farklı beceriler gerektirdiğinden, boya yapmak bebeğinizin el ve parmak kasları için çok iyi bir çalışma olacak.
  • Klasik boya aletlerinin dışında evde bulabileceğiniz basit aletlerle de bebeğinize resim yaptırabilirsiniz. Örneğin; boş tuvalet kağıdı rulolarını parmak boyalara batırarak farklı renklerde daireler yapmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz süngerler, pipetler ve kulak temizleme çubukları gibi aletlerle de baskı resimler yapabilir.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com

 

Benzer İçerikler