PREMATÜRE BEBEK BAKIMI

PREMATÜRE BEBEK BAKIMI

Yoğun bakım ünitelerinde prematüre bebeklere steril bir ortamda en iyi şekilde bakılmaktadır. Bu ünitelere, sağlık ekibi , anne-baba ve aile bireyleri dışında kişilerin girmesi sınırlandırılarak bebek, enfeksiyonlara karşı korunur.

HASTANEDE BAKIM

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi

Yoğun bakım ünitelerinde prematüre bebeklere steril bir ortamda en iyi şekilde bakılmaktadır. Bu ünitelere, sağlık ekibi , anne-baba ve aile bireyleri dışında kişilerin girmesi sınırlandırılarak bebek, enfeksiyonlara karşı korunur.

 

Yoğun bakım ünitelerinde anne ve babaların konuşabilecekleri danışmanlar, beslenme ve emzirme uzmanları bulunmaktadır. Sütünüzü sağarak bebeğinizi nasıl besleyeceğinizi, küvöz içerisinden ona nasıl dokunacağınızı anlatarak sizi cesaretlendirirler.

 

Beslenme

Erken doğum yapan annenin sütü normal doğum yapan bir annenin sütünden farklıdır. Bu annelerin sütü bebeklerinin ihtiyacına cevap verebilen bir içeriğe sahiptir. Prematüre bebekler sık sık beslenmezlerse kan şekeri düşüklüğü oluşabilir. Kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak, bebeğin havale geçirmesi ve solunum durması gerçekleşebilir. Bu nedenle özellikle evde bakılan prematüre bebeklerin sık ve yeterli beslenmelerine çok dikkat edilmelidir.

 

Bebek erken doğmuş olsa bile annenin sütü gelmeye başlamıştır. Anne sütünün içeriğinden dolayı, bebeğe en faydalı besin anne sütü olacağından bebeğe mutlaka içirilmelidir. Annenin sütü sağılarak, özel süt poşetlerinde saklanmalıdır.

Prematüre bebeğin doğum kilosu çok düşükse, besinler bebeğe burnundan geçip midesine giden yumuşak bir borudan verilir. Bazen de bebeklerin damar yolu ile beslenmesi gerekir.  Zamanla besinler bebeğe ağızdan, kaşık ya da kaşıklı biberon yardımıyla verilmelidir.  Emme refleksi gelişen bebek annesinin sütünü emmeye başlayabilir. Böylelikle hem anne sütünün yapımı hızlanır hem de bebek kendisini daha güvende hisseder. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda, prematüre bebekler için hazırlanan özel mamalar ile bebeğin beslenmesine takviye yapılmalıdır.

 

Kanguru Bakımı

Kanguru bakımı sonucu prematüre bebeklerin, annenin kokusu ve sıcaklığıyla daha hızlı geliştiği ve kendilerini daha huzurlu hissettikleri gözlenmiştir. Prematüre  bebekler, yoğun bakım ünitelerinde, annesinin göğüsleri üzerine yatırılarak emzirtilir ve anne sıcaklığını hissederler. Anne ve bebek arasında oluşan sevgi ve yakın bağ prematüre bebeğin hayatta kalmasını sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Anne ile fiziksel temas, prematüre bebeğin solunum ve kalp ritimlerini geliştirir. Annenin sesi, bebeğin nörolojik ve zihinsel gelişimi için çok etkili olur. Bebeğin vücut ısısı korunur, kilo alımı artar ve bebeğin gelişimi hızlanır.

 

 

 

EVDE BAKIM

 

Hastaneden çıkınca nelere dikkat edilmelidir ?

  • Prematüre bebekler enfeksiyonlara karşı hala savunmasız oldukları için, bu bebekler eve döndükten sonra, 1 yaşına kadar hijyene çok dikkat etmek gerekir. El temizliği birincil önem taşıyan en etkin korumadır..
  • Oda sıcaklığı sabit tutulmalıdır. (24 °C – 25 °C) Çok soğuk ve çok sıcak ısı değişikliklerinin bebeğin sağlığını tehlikeye sokacağı unutulmamalıdır.
  • Bebeğin body ve giyecekleri bedenini sarmalı ve cildine zarar vermeyecek pamuk kumaşlardan olmalıdır.
  • Evde sigara içilmemelidir ve evin düzenli olarak havalandırılması gerekir. Ayrıca ılıman havalarda prematüre bebeklerin temiz havaya çıkarılmaları ve güneş almaları çok önemlidir.
  • En ideal besin anne sütüdür. Anne sütü yeterli miktarda ise bu bebeklerin anne sütü ile beslenmeleri tercih edilmelidir. Anne bebeği sık aralıklarla emzirmelidir. Anne sütü kansızlık ve sarılığın giderilmesinde etkilidir.
  • Biberonla bebeslenen bebeklerin biberonlarının, 1 yaşına kadar sterilize edilmesi gerekmektedir. Özellikle mide ve yemekborusu enfeksiyonlarından korunmak için biberonlarınızı iyice temizlemeniz çok önemlidir.
  • Prematüre bebeklerin ciltleri çok hassas olduğu için, haftada 2 veya 3 kez şampuanla diğer günler sadece suyla yıkanmalıdır.
  • Bebeğin alt bakımı sadece su ve pamukla yapılmalı, pişik olmadıkça krem kullanılmamalıdır.
  • Eve çok ziyaretçi gelmemeli, bebeğin odası güneş gören bir oda olmalıdır.
  • Bebeğin 1 yaşına kadar doktor kontrolünde büyümesi ve desteklenmesi önemlidir.

Benzer İçerikler