HAMİLELİKTE BESLENME

HAMİLELİKTE BESLENME

Son dönem araştırmalar gösteriyor ki, artan tüp bebek vakaları ve yenidoğanlarda rastlanan anormalliklerin çoğu, anne - babanın beslenme ve yaşam tarzlarına bağlı olarak, çevresel ve teknolojik kirlenmenin de etkisiyle ortaya çıkmaktadır.

 

Son dönem araştırmalar gösteriyor ki, artan tüp bebek vakaları ve yenidoğanlarda rastlanan anormalliklerin çoğu, anne - babanın beslenme ve yaşam tarzlarına bağlı olarak, çevresel ve teknolojik kirlenmenin de etkisiyle ortaya çıkmaktadır.  Yani bu faktörlerle bebeğin genetik yapısı etkilenmekte ve ileride sağlıklı nesillerin oluşmasına engel olmaktadır.

 

Anne - babaları sağlıklı beslenen bebeklerde genelde sorun oluşmadığı gözlenmiştir. Bebeğin zekası ve fiziksel güzellliği bile anne karnındaki beslenmesiyle çok yakın ilişkilidir. Sağlıklı bir hamilelik beslenmesi, aslında anne adayının gebe kalmadan altı ay önce hem annenin hem de babanın sağlıklı beslenmesi ve yaşamasıyla başlar.

 

Bebekler anne karnındayken annenin beslenme şeklinden çok etkilenirler. Şekerli ve karbonhidratlı gıdalarla beslenen annelerin bebekleri kilolu ve insülin direnciyle doğarlar. Kan şekeri yüksek olan annelerin bebeklerinde anormallik olma oranı artabilir.

 

Hamilelik öncesinde ve hamilelik döneminde anne adayları;

 

  • Folik asit kullanarak, bebekte olabilecek dudak-damak yarığı, şekil bozuklukları ve down sendromu riskini azaltmış olurlar.
  • D vitamini eksikliğini gidererek, bebeğin kemik yapısı ve diş yapısını güçlendirirler.
  • Omega3 takviyesi alarak, bebeğin beyin ve göz gelişiminde etkili olurlar. Ayrıca prematüre bebek doğma olasılığını azaltırlar.
  • Probiyotiklerin yeterli alınmasıyla, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirirler.
  • Vücuttaki insulin direncini kontrol altına alarak, anormal bebek doğumu riskini azaltırlar.

Kısaca gebe kalmak isteyen ve gebe anne adaylarının, yeşil yapraklı taze sebzeler, et, yumurta ve yoğurt gibi proteinlerler ayrıca bakliyatlardan bol bol yiyerek, karbonhidratı azaltarak ve tatlı gıdalardan uzak durarak beslenmeleri gerekmektedir. Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durup, düzenli uyku ve açık havada spor yaparak daha sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeleri çok daha kolay olur.

 

Bebeğin organlarının ilk üç ayda oluştuğunu göz önüne alarak daha hamile kalmadan aylar önce doğal ve sağlıklı beslenmeye başlayın. Gebelik esnasında yetersiz beslenme, düşük doğum, kilolu bebek doğurma ya da erken doğum ihtimalini arttırır.