KATI GIDALARLA TANIŞMA VAKTİ

KATI GIDALARLA TANIŞMA VAKTİ

Bebeğiniz için her yeni gün, keşfedilecek yeni şeyler, yaşanacak yeni mutluluklar demek. Gelişim süreciyle uyumlu yeniliklerle onu tanıştırırken, değişimleri nasıl şaşkınlıkla karşıladığını, farklı deneyimler karşısında nasıl neşeye boğulduğunu gördüğünüz

 

Molfix İçerik danışmanı:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Elkabes

 

Bebeğiniz için her yeni gün, keşfedilecek yeni şeyler, yaşanacak yeni mutluluklar demek. Gelişim süreciyle uyumlu yeniliklerle onu tanıştırırken, değişimleri nasıl şaşkınlıkla karşıladığını, farklı deneyimler karşısında nasıl neşeye boğulduğunu gördüğünüzde anneliğin o eşsiz mutluluğunu ve tatminini tadacaksınız.

 

Bebeğinizin yaşayacağı en büyük değişimlerden ve hayatının dönüm noktalarından biri, katı gıdalarla tanışma dönemi. Bugüne dek yalnızca anne sütü ve/veya bebek sütü formülleriyle beslenen bebeğiniz, fiziksel gelişimi ve ihtiyaçları doğrultusunda, farklı lezzetler denemeye başlayacak. Sizinle aynı sofrayı paylaşacağı neşeli aile yemekleri için henüz erken olsa da, yemek saatlerinizde bebeğinizin mama sandalyesini masanızın yanına çekebilir ve onun da size eşlik etmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede, yiyecekleri ve sizin çatal-kaşıkla yemek yiyişinizi de gözlemleyebilir, yeni tatlara daha açık bir tavır sergileyebilir.

 

Bebeğiniz 6 aylık olana dek, anne sütü (ya da bebek sütü formülleri) ona ihtiyacı olan ve hazmedebileceği besinleri ve kaloriyi sağlar. 4. ve 6. aylar arasında ise, bebeğiniz katı gıdalarla tanışmaya hazırsa, ona yavaş yavaş ve azar azar yeni lezzetler tattırabilirsiniz.

 

 

Çocuğunuzun Katı Gıdalara Hazır Olduğunu Gösteren İşaretler:

 

(6-8 ay arası)

  • Başını dik tutabilir.
  • Mama sandalyesinde dik oturabilir.
  • Çiğneme hareketleri yapmaya başlar.
  • Doğum kilosunun iki katı ağırlıktadır (5 kilo ve üzeri).
  • Katı gıdalara ilgi gösterir.
  • Ağzına bir kaşık sokulduğunda ağzını kapatır.
  • Ağzındaki yiyecekleri diliyle öne-arkaya hareket ettirebilir.
  • Günde 8-10 emzirmeye rağmen hâlâ aç görünebilir.

 

 

6-8 Ay Arası Bebekler Nasıl Beslenmeli?

 

  • Anne sütü ya da formül bebek sütü
  • Meyve püreleri (örn; armut, elma, şeftali)
  • Sebze püreleri (örn; haşlanmış havuç ve patates)
  • Et püresi
  • Baklagil püresi (örn; pirinç)
  • Yulaf ve arpa gibi tahıl püreleri

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Elkabeş, katı gıdalara başlarken çocukların dişlerinin çıkmasını beklemek gerekmediğini belirtiyor: “Katı gıdalarla tanışan bebeklerde damakla ezme önemli olduğundan, bebeğin diş çıkarması beklemeye gerek yoktur. Bebekler öncelikle, nötr tatlara sahip olan sebze püreleriyle tanıştırılmalı. Bebeğinizin ilk sebzeleri havuç, patates, kabak, enginer, bezelye ve brokoli olabilir. Anneler bakliyat olarak pirinci, ayrıca dereotu ve maydanoz gibi otları da bebeklerinin ilk yemeklerine katabilir. İlk başlanacak meyveler ise elma, armut, kayısı, şeftali olabilir. Et olarak yağsız kuzu eti tercih edilebilir. Bebekler mutlaka mevsiminde ve mümkünse organik ürünler tüketmeli.”

 

Dr. Berna Elkabeş, anneleri katı gıdalarla ilgili yasaklar ve riskler konusunda da uyarıyor: “Bebeklerin hassas sindirim sistemlerinin hangi besinle ne zaman tanıştırılması gerektiğini bilmek önemli. Örnek vermek gerekirse; muz, bebeğin 7. ayından sonra verilmeli. Çilek 1 yaşına kadar verilmez. Avokado, yağlı olduğundan dolayı, 9. aydan sonra tercih edilmeli.” 

 

Bebeğinizi katı gıdalarla tanıştırırken, ilk verdiğiniz yiyeceği öncelikle 1 çay kaşığı kadar tattırın. Sonraki günlerde bu ölçüyü azar azar arttırabilirsiniz. Bebeğinizi beslerken yumuşak, küçük ağızlı, bebek beslenmesine uygun ve bebeğinizin diş etlerine zarar vermen plastik kaşıklar kullanın.

 

10. ayını dolduran bebeğiniz, yiyecekleri çiğnemesine yardım eden daha fazla dişe sahip olacak. Üstelik bu ay itibariyle kendi başına kaşık kullanmaya da çalışacak. Haşlanmış patates ya da havuç, elma püresi ya da muz gibi ağızda eriyen ve elle de tutulabilen yiyecekleri, kırılmayan kapların içine koyarak, kendi başına yemesi için çocuğunuza verebilirsiniz.

 

 

Alerjilere Karşı Anne Önlemleri

 

Bebeğinize yeni lezzetler tattırmadan önce en az 3 gün geçmesini bekleyin. Her yeni yiyeceği, ortalama 3 günde azar azar ölçeklerini arttırarak tattırın ve bebeğinizin herhangi bir alerjik tepki göstermediğine emin olduktan sonra yeni yiyeceklere geçin.   

 

Yumurta, balık, fıstık benzeri alerjik gıdalarla çocuğunuzu tanıştırmak için çoğunlukla beklemenize gerek yoktur. Ancak, en doğru kararı almak ve hangi gıdalarla başlamanız gerektiğini öğrenmek için çocuk doktorunuza başvurmalısınız. Dr. Berna Elkabeş, özellikle ailede allerji yükü varsa, 1 yaşından önce bebeklere yumurta akı ve inek sütü verilmemesi gerektiğini vurguluyor.

 

Bebeğinize kesinlikle vermemeniz gereken yiyecekler de var. Örneğin; bal, 1 yaş altı bebeklerde gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Daha fazla bilgi için mutlaka çocuk doktorunuza danışın.

 

 

İpuçları:

 

  • Bebeğiniz sunduğunuz yiyeceğe ilgi göstermezse, kaşığı ona doğru tutup yiyeceği koklamasına ve kendi başına az da olsa tadına bakmasına izin verin.
  • Katı gıdaları bebeğinize biberonla yedirmeyi denemeyin. Katı gıdaların oturularak ve kaşıkla yendiğini ilk günden öğrenmesini sağlayın.
  • Yeni yiyecekleri bebeğinizle tanıştırırken, yorgun ve huzursuz olduğu anları tercih etmeyin. Yeni keşifler için en doğru tercih, bebeğinizin sakin ve huzur dolu olduğu zamanlar.
  • Katı gıdaları nasıl yiyeceğini öğrenmesi için ona zaman tanıyın. Yiyeceği ağzında nasıl tutacağını ve yutacağını deneyerek öğrenirken tekrar tekrar alıştırma yapması gerekeceğini hatırlayın.
  • Bebeğinizin mama sandalyesinde arkasına yaslanmaya, başını yiyecekten başka yöne çevirmeye, kaşıkla oynamaya ya da ağzını açmayı reddetmeye başlaması, doyduğu anlamına geliyor olabilir.
  • Unutmayın: Bebeğiniz katı gıdalarla tanışmaya başlamış olsa da, en az 1 yaşına dek hâlâ anne sütüne (ya da bebek sütü formülüne) ihtiyacı var. Anne sütünde bulunan ve bebeğinizin ilk yılında katı gıdalardan temin edemeyeceği türden besin maddelerinin önemi büyük. Bu nedenle, bebeğinizi en az 1 yaşına dek emzirmeye devam edin. 
  • Bebeğiniz sıvı ihtiyacını anne sütünden temin ediyor olsa da, kabızlık sorunu yaşamaması için bu dönemde onu su ile de tanıştırabilirsiniz. Bebeğinize alıştırma bardağıyla günde 50-100 mililitre arası su verebilirsiniz.
  • Bebeğiniz 6-7 aylıkken, ona günde iki kez katı gıda verebilirsiniz. 8 aylık olduktan sonra, bebeğinizi günde 3 kez katı gıdayla besleyebilirsiniz.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com