MUTLU UYKU SAATLERİNİN FORMÜLÜ

MUTLU UYKU SAATLERİNİN FORMÜLÜ

Bebeğinizi büyütürken en doğru tavsiyeler, her zaman kalbinizin sesinden gelir. Çocuğunuzun uyanık kalmaya en hevesli olduğu zamanlarda bile, onu en iyi tanıyan kişi olarak, neye ihtiyacı olduğunu ve ne şekilde mutlu olacağını en iyi siz bilirsiniz.

 

Bebeğinizi büyütürken en doğru tavsiyeler, her zaman kalbinizin sesinden gelir. Çocuğunuzun uyanık kalmaya en hevesli olduğu zamanlarda bile, onu en iyi tanıyan kişi olarak, neye ihtiyacı olduğunu ve ne şekilde mutlu olacağını en iyi siz bilirsiniz. Biz de Molfix olarak annelerin kalplerinin sesine kulak verdik ve hem anneler hem de uzmanlar tarafından onaylanan bir ‘mutlu uyku saatleri formülü’ hazırladık. Bu önerilerle, bebeğinizin sağlıklı bir uyku düzeni oluşturarak gelişimini en mutlu şekilde sürdürmesine yardımcı olabilirsiniz.

 

 

ÖNERİ 1: Geç Saatlere Kadar Uyanık Kalmasın

 

Çocuğunuz yaşına ne kadar uygun bir saatte yatarsa, uyku saati mücadeleleriniz ve gece uyanmalarınız o denli azalır. Çalışan bir ebeveynseniz, işten eve geldikten sonra çocuğunuzla daha fazla vakit geçirmek istemek, elbette en doğal hakkınız. Çocuğunuzun uyku düzenine en uygun oyun süresini belirleyip bu düzene sadık kalırsanız, gelişimi için ihtiyaç duyduğu kesintisiz ve yeterli uykuyu çocuğunuza sağlayabilirsiniz.  

 

 

ÖNERİ 2: Kararında Bırakın

 

Çocuğunuzu sallayarak, bebek arabasında ya da farklı şekilde hareket ettirerek uyutmak ve uzun süreli ninniler dinletmek gibi taktikler, her ne kadar onu sakinleştiriyor olsa da, derin uykuya geçişini sağlamada faydasız kalabilir. Çocuğunuz uykuya dalar dalmaz harekete ve sese son verip rahatça uyuyabileceği karanlıkta bir ortam yaratabilirsiniz.

 

 

ÖNERİ 3: Kendi Yatağında Yatmaya Özendirin

 

Çocuklar anne babalarının şefkatini ve sıcaklığını her an hissetmek ister; gece ya da gündüz. Hasta olduğunda ya da bir şeylerden korktuğunda yanınıza kıvrılması, size dokunarak yatmak istemesi ya da sizin ona sarılarak uyumayı sevmenizde hiçbir yanlış yok. Ancak, tüm bunları alışkanlığa dönüştürmeden onu kendi yatağında yatmaya ve kendi başına uykuya dalmaya teşvik edebilirsiniz. Yatağında kendi başına uyuma alışkanlığı kazanana dek, odasında (yanına yatmadan, bir kenarda oturarak) ona eşlik edebilirsiniz. 

 

 

ÖNERİ 4: Kendi Başına Uyumaya Teşvik Edin

 

Çocuğunuzun kendi başına uyuyabilmesi, geceleri uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalabilmesi ya da uyumak için sizin varlığınıza ihtiyaç duymaması için;

  • Bir uyku düzeni oluşturun ve uyku saatine sadık kalın.
  • Uyumadan önce kendini güvende hissedebilmesi için onunla konuşun, ona sarılın, iyi geceler öpücüğü verin.
  • Uyurken ona eşlik etmesi için oyuncak bir ‘uyku arkadaşı’ verebilirsiniz. Gece uyandığı takdirde bu oyuncağa sarılarak tekrar uykuya kolayca dalabilir.
  • Odasını loş bir ışıkla aydınlatarak uyku alanını rahatça görebilmesini sağlayın. Böylece kendini daha güvende hissedecek ve size olan ihtiyacı azalacak.
  • Sizinle yatmak istediğini bildiğinizi, onun duygularını anladığınızı, sizin de onunla aynı duyguları paylaştığınızı söyleyin. Yanında yatmamanızın nedenini açıklayın. (Örn; hasta olduğum için yanında yatamıyorum, yoksa sana mikrop bulaşabilir.)
  • Yanından aşamalı olarak uzaklaşın. Önce, o uyuyana dek odada yanında oturun. Bir süre sonra, o uyumaya çalışırken oda kapısında durun. Sonraki günlerde ise odanın dışında uyumasını bekleyin.
  • Uyku saatinde odasında kaldığınız süreyi aşamalı olarak azaltın. Böylece odasında tek başına daha fazla zaman geçirmeye alışacak.

 

Çocuğunuzla birlikte bir uyku panosu hazırlamak işinize yarayabilir. Birlikte hazırlayacağınız bir uyku panosuyla, çocuğunuzu kendi başına yatmaya teşvik edebilirsiniz. Aylık takvim formatında hazırlayacağınız panoyu, çocuğunuzla beraber çizip boyayabilir, resimlerle süsleyebilirsiniz. Tek başına rahatça uykuya daldığı geceleri, uyku panonuza birlikte işaretleyin. Ay sonunda, belirlediğini hedef sayıda gece boyunca tek başına uyumuşsa, onu teşvik edip heveslendirecek, küçük çaplı, eğitici bir hediyeyle ödüllendirebilirsiniz.

 

 

ÖNERİ 5: Tutarlı Davranın

 

Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız. Tek başına uykuya dalabilmesi için önerilerimizi de uygulasanız, işe yarar farklı taktikler de üretseniz, mutlaka tutarlı olun. Farklı mesajlar vererek çocuğunuzun aklını karıştırmak yerine sabit bir düzeni sürdürürseniz, uyku sorunlarınızı umduğunuzdan daha kısa sürede çözdüğünüzü göreceksiniz.   

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com