
Masal ve Bebek Gelişimi
Masal Okumanın Bebeklerin Hayal Gücüneve Gelişimine Katkıları
Masal Okumanın Bebeklerin Hayal Gücüneve Gelişimine Katkıları
Bebeklerimize ve küçük çocuklarımıza masal okumanın onların bilişsel gelişimlerinde ve hayal gücünün zenginleşmesinde önemli bir rolü vardır. Masal okumak eğlenceli bir aktivite olmanın yanında çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal becerilerinin gelişimini destekler.
Masal okumak dil gelişimine destek olur. Masallar ile duydukları yeni kelimeler, yeni ifadeler, cümle yapıları, konuşma ve ifade etme becerilerine katkı sağlar. Düzenli olarak masal dinleyen çocukların kelime hazineleri zenginleşir. Kendilerini hayatın ilerleyen dönemlerinde de daha iyi ifade edebilmelerine yardımcı olur.
Masal okumak duygusal gelişime destek olur. Masallarda konu edilen duyguları anlamaya çalışır ve bu sayede hem kendi duygularını hem de karşılarındakilerin hissettiklerini adlandırmaya, anlamlandırmaya başlarlar. Böylece duygusal zekalarının yanı sıra empati yetenekleri de gelişir.
Masal okumak dinleme, dikkatini toplama ve konsantrasyon becerilerinin gelişmesine destek olur. Dikkatle dinleyerek masalda geçen olayları anlamaya çalışan çocukların ilerleyen dönemlerdeki öğrenme süreçleri de bundan olumlu etkilenir.
Masal okumak çocukların hayal gücünün zenginleşmesine destek olur. Olayları, karakterleri, yerleri zihinlerinde canlandırmaya çalışırlar. Böylece daha renkli bir hayal dünyasına sahip olurlar ve yaratıcılıkları desteklenir.
Masal okumak aile arasındaki bağların güçlenmesine destek olur. Birlikte yapılan bu güzel aktivite ile kaliteli zaman geçirmenin yanı sıra edinilen güzel anılarla aile bağlarını ve aile içinde sosyal ilişkileri güçlendirir.
Özetle masal okumak eğlenceli bir aktivite olmasının yanı sıra çocukların dil ve duygusal gelişimini, dinleme ve konsantrasyon becerilerini, hayal gücünü ve aile arasındaki bağları destekler. Bebeklerimize masallar okuyalım ve gelişimlerini sevgi ile destekleyelim.
Uzm. Dr. Melis BAYRAM ŞİRİNOĞL