TUVALET EĞİTİMİ VE GECE BEZLERİ

TUVALET EĞİTİMİ VE GECE BEZLERİ

Çocuğunuzun hayatındaki dönüm noktalarından birine geldiniz: Tuvalet eğitimi. Bebeklik döneminin en büyük simgelerinden bebek bezi, yerini çocukluk döneminin lazımlıklarına ya da klozet aparatlarına bırakacak yakında.

 

Çocuğunuzun hayatındaki dönüm noktalarından birine geldiniz: Tuvalet eğitimi. Bebeklik döneminin en büyük simgelerinden bebek bezi, yerini çocukluk döneminin lazımlıklarına ya da klozet aparatlarına bırakacak yakında. Bu önemli geçiş dönemi sırasında, çocuğunuzun bu büyük değişime rahatça adapte olabilmesi ve gelişimini huzur içinde sürdürebilmesi için, tuvalet eğitimine önce gündüz alıştırmalarıyla başlayıp geceleri bez kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

Çoğu uzman, tuvalet eğitimini iki aşamalı tanımlıyor: Gündüz eğitimi ve gece eğitimi. Tuvalet eğitimine başlayan çocuklar, gündüz eğitimlerini gece eğitimlerine göre daha kısa sürede tamamlar. Çünkü, uyanıkken mesane kontrolü sağlamak elbette daha kolay.

 

Çocuğunuz gerçek anlamda gece tuvalet eğitimine, ancak tüm gün boyunca tuvaleti kullanmayı öğrendikten sonra geçebilir. Bu nedenle, tuvalet eğitimine yeni başlayan çocuğunuzun geceyi rahat geçirebilmesi için yatarken bez bağlamanızda hiçbir sakınca yok.   

 

Kimi anneler, çocuklarına gece bezi bağladıkları için utanabiliyor ya da kendilerini suçlu hissedebiliyorlar. Oysa, bu duygular tamamen gereksiz. Sonuçta, çocuğunuz uyurken ona tuvalete gitmeyi öğretemezsiniz. Bunu ancak gündüz eğitiminde bedenini alıştırdıktan sonra geceye hazırlanarak kendisi gerçekleştirebilir. O vakte kadar gece bezleri kullanmak hem sizin hem de çocuğunuz için kullanışlı ve işe yarar bir yöntem olacak. Bu yöntemin tuvalet eğitimine zarar vereceği yanılgısına asla kapılmayın.

 

 

Gece Eğitimi Ne Zaman Başlamalı?

 

Eğer çocuğunuz artık geceleri bezlenmek istemediğine karar verdiyse, onu mutlaka dinleyin ve gece bezlerine hemen son verin. Çocuğunuz bu yönde bir talepte bulunmazsa, 3 yaşına kadar bekleyebilirsiniz. Çoğu okul öncesi çocuk, gece tuvalet eğitimini ancak 3 ya da 4 yaşlarında tamamlayabiliyor.

 

Gece bezini bırakma vaktinin geldiğini, sabahları kuru bezle uyanmaya başladığında anlarsınız. Bu, çocuğunuzun gece tuvalet eğitimine de hazır olduğunu gösteren önemli bir işaret. Bu işareti gördükten sonra, ona geceleri artık bez bağlamayacağınızı ve bunun nedenini açıklayarak gece eğitimine başlayabilirsiniz. Gece tuvalete gitme ihtiyacı duyduğu takdirde lazımlığını ya da klozeti kullanacağını açıklayabilirsiniz.

 

Gece bezleriyle ilgili en önemli noktalardan biri şu: Gün doğduktan sonra mutlaka çıkarın! Çocuğunuz, tüm geceyi kuru geçirmesine rağmen, sabah uyanır uyanmaz -bezli olduğunu bildiği için- tuvalete gitmek yerine bezini ıslatabilir.

 

 

Alternatifler De Var

 

Gece bezlerinin yanı sıra, yatağını ıslatmaması için sıvı geçirmez yatak örtüleri, bebek bakım örtüleri ve koruyucular, tek kullanımlık çarşaflar ya da emici özellikli yatak matları da kullanabilirsiniz. Yatağını ıslatma riskini azaltmak için, çocuğunuzun yatağa yatmadan önce yaptığı son şeyin tuvalete gitmek olmasını sağlayın. Geceleri tuvalet ihtiyacıyla uyanıyorsa, onu rahatça tuvalete götürebilmeniz için banyo ya da hol ışığını açık bırakın veya yolunuzun üzerinde bir gece lambası kullanın. Dilerseniz, odasında bir lazımlık ve Molfix ıslak havlu  da bulundurabilirsiniz.

 

 

Unutmayın…

 

Tüm önlemlerinize rağmen çocuğunuz yatağını ıslattığı takdirde, aşırı tepki göstermemeye dikkat edin. Bu, hem sadece bir kaza hem de doğal gelişim sürecinin normal bir parçası. Onu azarlamak yerine tuvalete gitmeye teşvik edin. Her zaman yapıcı olun. Olumlu tavrınız, tuvalet eğitimini daha hızlı ve kolay tamamlamasına ve mutlu gelişimine yardımcı olacak.

 

İçerik Tedariği: ZNN Network www.znnnetwork.com